Turystyka w USA

Pizzeria Bianco czyli o Arizonie nietypowo

05.06.12 21:36 | Arizona
Czy jeśli pizzeria założona dopiero w 1994 roku, posiadająca ledwie 42 miejsca dla klientów, w której większość pizz przygotowuje sam właściciel wymieniana jest wśród miejsc wartych zobaczenia w tak dużym stanie jak Arizona, mogę założyć, że ma w sobie „to coś” i warto napisać o niej artykuł? Po znalezieniu jej w przewodnikach turystycznych obok Kanionu Kolorado, doszedłem do wniosku, że mogę to założyć „na ślepo” i przystąpiłem do zbierania dowodów. W niniejszym artykule trochę o historii najlepszej (podobno) pizzerii w USA, trochę o jej tajemniczym właścicielu, trochę o mniej lub bardziej zadowolonych klientach i odrobinę o stronie internetowej.

Twórcą Pizzerii Bianco i wciąż aktualnym właścicielem jest urodzony w Nowym Jorku Chris Bianco (zagadka nazwy lokalu dość szybko rozwiązana). Już od najmłodszych lat temat włoskich ciast polewanych przez heretyków ketchupem był mu bardzo bliski – w wieku 13 lat podjął pracę w lokalnej nowojorskiej pizzerii, kilka lat później w dość przypadkowych okolicznościach przeniósł się do Phoenix, wygrał bilet lotniczy, by niedługo później dostać pracę dla tamtejszych… tak, tak – pizzerii dla których zajmował się wyrabianiem mozzarelli. Gdy w końcu dostał propozycję wyrabiania samych placków i sprzedawania ich w rogu sklepu zaprzyjaźnionego z nim Guya Coscosa, zdał sobie sprawę, że może być to dla niego sposób na życie. Od tamtego momentu pasjonat pizzy szukał możliwości założenia całkiem własnego lokalu.

W 1994 Bianco w końcu otworzył swoją własną pizzerię, w centrum handlowym Town & Country w Phoenix. Już dwa lata później przeniesiona została na 623 East Adams Street na Heritage Square, gdzie istnieje do dziś. Przejdźmy teraz do najważniejszego, do powodu, dla którego Pizzeria Bianco stała się tak popularna, że teraz piszę o niej artykuł – do pizzy.

W Bianco wybierać można ledwie spośród 6 rodzajów pizzy. Każda kolejna, gotowa do spożycia, opuszcza tradycyjny, opalany drewnem piec, wcześniej przygotowana przez samego gospodarza, który zarzeka się, że samodzielnie przygotował niemal każdą pizzę, którą raczyli się jego goście w ciągu ostatnich 15 lat.

 - Nie ma żadnej tajemnicy w sposobie, w jakim robię moje pizze. To po prostu znakomite sycylijskie oregano, organiczna mąka, pomidory z San Marzano, czysta woda, mozzarella którą nauczyłem się wyrabiać jeszcze w Nowym Jorku, morska sól, świeże drożdże i jeszcze trochę wczorajszej mąki. W końcowym rozrachunku to co decyduje o doskonałej pizzy to odpowiednia równowaga składników. To wszystko. To takie proste – mówi Bianco zapytany o receptę na sukces.

W wywiadzie dla passion-4-pizza.com Bianco ma dla młodych adeptów wyrabiania pizzy kolejną poradę:

 - Nigdy nie dojdziecie do perfekcji, bez względu na to, jak długo będziecie ćwiczyć i to właśnie czyni wyrabianie pizzy tak pięknym.[…] Zawsze wiecie więcej niż wam się wydaje. Czasami po prostu zdajcie się na swój instynkt.

Bianco wytwarza ze swoimi pracownikami kilkaset ciast dziennie. Wszystkie wyrabiane są ręcznie. Codziennie rano przygotowuje świeżą mozzarellę. Warzywa pochodzą w większości od lokalnych farmerów. Gotową pizzę nabyć można za 12-16 $.

Na koniec, by udowodnić, że Bianco zdecydowanie nie jest maniakiem, a czas poświęcony pizzy doskonale godzi z czasem dla najbliższych, kolejna wypowiedź mistrza:

 - Zawsze rozczarowuję ludzi, gdy mówię, że oczywiście, uwielbiam to co robię, ale nie bardziej niż cokolwiek innego. Nie bardziej niż ludzi, na których mi zależy, nie bardziej niż moją rodzinę.

 

Zachęcam do wizyty w Pizzerii Bianco i ostrzegam przed (bardzo) długimi kolejkami. Warto dodać, że prócz samej pizzerii, Bianco posiada także dwie kolejne restauracje – Bar Bianco i Pane Bianco, o których więcej na jego stronie - www.pizzeriabianco.com, na której także menu i wszystkie niezbędne dane dojazdowe i kontaktowe.

Adrian Senecki

comments powered by Disqus