USA - informacje

Pracodawcy młodych imigrantów w trudnej sytuacji

Pracodawcy młodych imigrantów w trudnej sytuacji

29.09.12 21:20 | Praca w USA
Młodzi nieudokumentowani imigranci, którzy zamierzają skorzystać z wprowadzonego 15 sierpnia br. przez administrację prezydenta Baracka Obamy programu "odroczonej decyzji" muszą udowodnić, iż mieszkali w USA przez co najmniej 5 lat. Może to postawić ich pracodawców w trudnej sytuacji.

Jednym ze sposobów na udowodnienie 5-letniej obecności w Stanach Zjednoczonych przez młodego imigranta mogłoby być zaświadczenie od pracodawcy. Jednak ci ostatni zgadzając się na wydanie takiego zaświadczenia mogą nieumyślnie przyznać się do świadomego zatrudniania nielegalnego pracownika. Jest to naruszenie federalnego prawa i wielu pracodawców obawia się, iż władza mogłaby wykorzystać w przyszłości tę wiedzę przeciw nim.

W największym stopniu z owym dylematem zmagają się farmerzy i inni pracodawcy zatrudniający w niepełnych wymiarach godzinowych - wielu młodych imigrantów pracowało bądź pracuje w ten sposób, by zarobić na opłacanie nauki.

Prawnicy imigracyjni radzą aplikującym o "odroczoną decyzję" (ang. deffered action), by prosząc pracodawcę o zaświadczenie nie mówili, iż potrzebują jej w celu dołączenia do aplikacji. W innym wypadku pracodawca może nie mieć wyboru i zwolnić pracownika w obawie o swoje interesy.

Więcej na temat programu odroczonej decyzji tutaj.

comments powered by Disqus