USA - informacje

Nowy przepis ułatwi niektórym imigrantom starania o wizę

Nowy przepis ułatwi niektórym imigrantom starania o wizę

04.01.13 13:25 | Wizy do USA
Departament Bezpieczeństwa Krajowego USA wydał wraz w ostatnich dniach nowe rozporządzenie, którego celem jest skrócenie czasu, jaki nielegalni imigranci starający się o legalny status zmuszeni są spędzić z dala od swojej amerykańskiej rodziny.

Rozporządzenie to pozwoli najbliższym krewnym amerykańskich obywateli ubiegać się specjalny dokument (waiver), zanim zmuszeni będą opuścić Stany Zjednoczone i udać się na rozmowę w sprawie wizy w konsulacie w swoim rodzimym kraju. Rozwiązanie to możliwe będzie od 4 marca br. Wkrótce na stronie USCIS udostępnionych zostanie na ten temat więcej informacji.

Zgodnie z obecnie obowiązującym prawem, osoby, które nie są w stanie zapewnić sobie legalnego statusu (np. po wygaśnięciu tymczasowej wizy nie udało im się uzyskać nowej wizy tej samej lub innej kategorii) muszą wrócić do swojego rodzimego kraju i rozpocząć starania o wizę imigracyjną (zieloną kartkę). Ci z kolei, którzy spędzili w USA więcej niż 6 miesięcy nielegalnie, nie mogą ubiegać się o wizę imigracyjną, jeśli nie udowodnią, że ich niemożność powrotu do USA oznaczać będzie poważne kłopoty finansowe itp. dla ich amerykańskich krewnych. Jeśli uda im się udowodnić, że tak jest, mogą złożyć specjalny dokument (waiver).

Dziś waiver musi być wysłany przez aplikującego już po opuszczeniu przez niego Stanów. Oznacza to długą rozłąkę dla rozdzielonych w ten sposób rodzin - często aplikujacy musi czekać wiele miesięcy, nim jego waiver będzie rozpatrzony. Gdy z kolei zostanie odrzucony, czeka go minimalnie 3-letni, a maksymalnie 10-letni zakaz powrotu do USA.

Gdy zmiany wejdą w życie, zmuszeni do opuszczenia USA będą mogli najpierw złożyć waiver, poczekać na jego rozpatrzenie i wrócić do rodzimego kraju już po uzyskaniu decyzji. Gdy decyzja była twierdząca, będą mogli niemal od razu wrócić do USA po otrzymaniu wizy.

comments powered by Disqus