Humor & ciekawostki

Stolica amerykańskiego homara

04.06.13 14:09 | Maine
Homary nie należą do najpopularniejszych dań w kraju nad Wisłą. Nie powinieneś jednak wahać się przed ich spróbowaniem, gdy kiedykolwiek zdarzy Ci się przebywać w Maine. Ten stan to nie tylko jeden z czołowych producentów homarów, ale także miejsce słynnego corocznego festiwalu homara - Maine Lobster Festival. W roku 2013 czeka nas 66. edycja.
 
Homarów rzeczywiście próżno szukać na liście polskich specjalności. Wcale nie oznacza to jednak, że na stołach światowych goszczą one od tysiącleci. Kulinarna kariera homara zaczęła się właściwie niespełna 150 lat temu. Wielką popularność zdobył początkowo przede wszystkim w Europie, zwłaszcza we Francji. Na przestrzeni lat popularność owa doprowadziła jednak do niemal kompletnego wyniszczenia francuskich łowisk. Podupadło bretońsko-normandzkie zagłębie homarowe, rozciągające się od Belle-Île-en-Mer do Saint Malo. Przetrwały łowiska Wielkiej Brytanii, ale "środek ciężkości" homarowego przemysłu już dawno opuścił Europę i powędrował do Stanów Zjednoczonych, a dokładnie na wschodnie wybrzeżu - do stanu Maine.
 
Maine to dziś prawdziwa stolica homara. To w dużej mierze rezultat...olbrzymiej przed laty niechęci do ich spożywania:) Homary uchodziły za paskudne, odpowiednie co najwyżej dla biedoty. Gustowano za to w dorszu - naturalnym zabójcy homarów. Przetrzebienie ich populacji doprowadziło do znacznego zwiększenia liczebności amerykańskiej odmiany homara (Homarus americanus). Gdy w końcu w Stanach do homarów się przekonali, ich połowy kompletnie zdystansowały europejskie. Dziś z Atlantyku rocznie wyławia się nawet ponad 100 tys. ton tych skorupiaków - kilkadziesiąt razy więcej niż na Starym Kontynencie.
 
Popularność homara doprowadziła w 1985 w Maine do narodzin jedynego w swoim rodzaju festiwalu homara - Maine Lobster Festival. Co roku przyciąga on tłumy, oprawę muzyczną zapewniają gwiazdy, które nie przysłaniają jednak głównego aktora widowiska - wszechobecnych potraw z homara. Więcej o festiwalu dowiesz się z oficjalnej strony - mainelobsterfestival.com.
 
W Europie kojarzony głównie z kuchnią wykwintną, homar jest tak naprawdę dużo łatwiejszy do przygotowania, niż może się wydawać. Może nawet stanowić składnik fast foodów, o czym można przekonać się w niejednej amerykańskiej sieci szybkich restauracji, jak Wendy czy McDonalds. W tej ostatniej kanapka znana jako McLobster pojawia się w menu w restuaracjach Nowej Anglii latem, gdy ceny homarów są szczególnie niskie.
 
Maine i związane z tym stanem artykuły i ciekawostki znajdziesz na mapie stanów USA.
comments powered by Disqus